Evensong 16 april 2023 – St. Fin Barre’s Cathedral Choir

Eerste Evensong in 2023

Op zondag 16 april 2023 om 17.00 vindt de eerste Evensong van dit seizoen plaats in de Hooglandse Kerk. De Evensong wordt uitgevoerd door het St. Fin Barre’s Cathedral Choir (Cork, Ierland) o.l.v. Peter Stobart.
Het ‘Father’-Willis orgel wordt bespeeld door Matthew Breen. Liturg is ds. Egbert van der Weide.

Het wordt een feestelijke Evensong waarin Pasen uitgebreid doorklinkt. Zo wordt aangevangen met de Paas Antifoon ‘Surgens Jesus’ van de Engelse componist Peter Philips (1560-1628). Het ‘Magnificat’ en ‘Nunc Dimittis’ in A is van de in het Ierse Dublin geboren Charles Villiers Stanford. Ook de anthem ‘Ye choirs of new Jerusalem’ is door hem geschreven. Stanford wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondleggers van de moderne Anglicaanse kerkmuziek. Als hymns worden gezongen ‘The day of resurrection’, ‘The Lamb’s high banquet we await’ en het bekende ‘Thine be the glory’. Vooraf speelt Matthew Breen de ingetogen ‘Elegy’ van George Thalben-Ball. Hij besluit de Evensong met de uitbundige ‘Processional’ van William Mathias.

De historie van het koor van Peter Stobart gaat terug tot 1328. Inmiddels bestaat het koor uit een jongens- en een meisjeskoor en zingt het koor in binnen- en buitenland.

Peter Stobart is afkomstig uit Yorkshire (VK). Zijn carrière begon als ‘organ scholar’ in Liverpool Metropolitan Cathedral en de universiteit van Durham, waar hij ook muziek studeerde en zijn eerste stappen als dirigent zette. Na zijn afstuderen zong hij enige jaren in het koor van Peterborough Cathedral en studeerde koordirectie aan de Royal Academy of Music. Hij was de winnaar van de Alan Kirby-prijs voor kooropleiding 2007/8 en de Thomas Armstrong-prijs voor koordirectie 2008/9 en nam deel aan masterclasses bij David Hill, James O’Donnell, Jeremy Summerly en de BBC Singers. Peter is director of music van St. Fin Barre’s kathedraal sinds 2015.

Organist Matthew Breen is sinds maart van dit jaar als Assistant Director of Music verbonden aan de St Fin Barre’s Cathedral in Cork.

U bent van harte welkom!  –  Aanvang 17.00 uur, de kerk is geopend vanaf 16.30 uur.

Volgende Evensongs dit jaar zijn op:
28 mei – The Choir of York Minster (York, VK) o.l.v. Robert Sharpe
11 juni – Leidse Cantorij o.l.v. Hans Brons
2 juli – The Choir of Jesus College (Oxford, VK) o.l.v. Peter Parshall
20 augustus – The Willis Chorale o.l.v. Huw Williams
10 september – Leidse Cantorij o.l.v. Hans Brons
8 oktober – Capella Nicolai o.l.v. Giles Brightwell